Oscar quiz

How closely have you been following this awards season?

Click here for the answers

1. This actor might have been up for an Oscar if he had starred in "The Wrestler," as originally intended.
(A) Jack Black
(B) Nicolas Cage
(C) Dwayne "The Rock" Johnson
(D) Robert Downey Jr.

2. In "Slumdog Millionaire," what is the value of Jamal's prize in U.S. dollars?
(A) $1 million
(B) $5 million
(C) $800
(D) $400,000

3. Who said the following about which movie: "It's a really good film, a beautifully directed movie. I really hope it works."
(A) Jeff Robinov about "Slumdog Millionaire"
(B) Scott Rudin about "The Reader"
(C) Tim Burton about "The Dark Knight"
(D) Harvey Weinstein about "Tropic Thunder"

4. In a recent radio interview, the real-life hero of which movie said he is afraid of snakes and spiders?
(A) "Man on Wire"
(B) "Slumdog Millionaire"
(C) "Defiance"
(D) "Milk"

5. Before committing to Frank Langella, "Frost/Nixon" director Ron Howard briefly considered which superstar for the role of Richard Nixon?
(A) Anthony Hopkins
(B) Warren Beatty
(C) Jon Voight
(D) Tommy Chong

6. What is the real name of Randy "The Ram" Robinson, the character Mickey Rourke plays in "The Wrestler"?
(A) Robin Ramzinsky
(B) Ramses Itzak
(C) Randall Romanovich
(D) Ramona Robinson

7. A last-minute change of plans forced this actress to pull out of "The Reader," allowing best actress nominee Kate Winslet to step in.
(A) Reese Witherspoon
(B) Marion Cotillard
(C) Amy Adams
(D) Nicole Kidman

8. What's the name of the bar where Angelina Jolie's "son" is found in "Changeling"?
(A) Straczynski's
(B) Bummy's
(C) Grazer's
(D) Harry's

9. Castro Camera, the real-life store opened by Harvey Milk, is now home to what?
(A) A cowboy bar
(B) A gift shop
(C) A pizza place
(D) A health club

10. Which actor was not at one point mentioned to play the lead role in "The Curious Case of Benjamin Button"?
(A) Johnny Depp
(B) Martin Short
(C) John Travolta
(D) Dustin Hoffman

Click here for the answers


Answers:

1. This actor might have been up for an Oscar if he had starred in "The Wrestler," as originally intended.
(A) Jack Black
(B) Nicolas Cage
(C) Dwayne "The Rock" Johnson
(D) Robert Downey Jr.

Answer: (B) Nicolas Cage. When director Darren Aronofsky could not get financing for his film with Mickey Rourke, he agreed to have Cage star, only to change his mind.

2. In "Slumdog Millionaire," what is the value of Jamal's prize in U.S. dollars?
(A) $1 million
(B) $5 million
(C) $800
(D) $400,000

Answer: (D) 20 million rupees is equal to about $400,000 ($411,894 at press time).

3. Who said the following about which movie: "It's a really good film, a beautifully directed movie. I really hope it works."
(A) Jeff Robinov about "Slumdog Millionaire"
(B) Scott Rudin about "The Reader"
(C) Tim Burton about "The Dark Knight"
(D) Harvey Weinstein about "Tropic Thunder"

Answer: (B) Scott Rudin took his name off the credits of "The Reader," which he was meant to produce, after falling out with financier Harvey Weinstein.

4. In a recent radio interview, the real-life hero of which movie said he is afraid of snakes and spiders?
(A) "Man on Wire"
(B) "Slumdog Millionaire"
(C) "Defiance"
(D) "Milk"

Answer: (A) Philippe Petit, the real-life tightrope walker, recently told NPR that he is afraid of anything with a dearth or excess of feet and legs -- namely snakes and spiders.

5. Before committing to Frank Langella, "Frost/Nixon" director Ron Howard briefly considered which superstar for the role of Richard Nixon?
(A) Anthony Hopkins
(B) Warren Beatty
(C) Jon Voight
(D) Tommy Chong

Answer: (B) Warren Beatty. Although Anthony Hopkins famously played the role in OIiver Stone's "Nixon."

6. What is the real name of Randy "The Ram" Robinson, the character Mickey Rourke plays in "The Wrestler"?
(A) Robin Ramzinsky
(B) Ramses Itzak
(C) Randall Romanovich
(D) Ramona Robinson

Answer: (A) Robin Ramzinsky

7. A last-minute change of plans forced this actress to pull out of "The Reader," allowing best actress nominee Kate Winslet to step in.
(A) Reese Witherspoon
(B) Marion Cotillard
(C) Amy Adams
(D) Nicole Kidman

Answer: (D) Nicole Kidman pulled out when she became pregnant. Winslet had been director Stephen Daldry's first choice but was unable to commit originally because of scheduling conflicts; with a revised schedule, she came back onboard.

8. What's the name of the bar where Angelina Jolie's "son" is found in "Changeling"?
(A) Straczynski's
(B) Bummy's
(C) Grazer's
(D) Harry's

Answer: (B) Bummy's. Named after Clint Eastwood's longtime production designer, the late Henry Bumstead.

9. Castro Camera, the real-life store opened by Harvey Milk, is now home to what?
(A) A cowboy bar
(B) A gift shop
(C) A pizza place
(D) A health club

Answer: (B) The store is now a gift shop, though Castro Camera was re-created on Castro Street for the filming of "Milk."

10. Which actor was not at one point mentioned to play the lead role in "The Curious Case of Benjamin Button"?
(A) Johnny Depp
(B) Martin Short
(C) John Travolta
(D) Dustin Hoffman

Answer: (D) Dustin Hoffman. The other actors were all mentioned when Ron Howard was attached to direct the project, years before David Fincher took the reigns.
comments powered by Disqus